
ارتقا | مدت زمان تخمینی برای مطالعه این مقاله ی تخصصی از سری ارتباط موثر، ۳ دقیقه می باشد.
مهارت گوش دادن فعال | انسانها در طول تاریخ همواره به دنبال سخرانی و ابراز احساسات و دانستهها بوده و هستند. رساله خطیب سیسرو و فن خطابه ارسطو از کتبی هستند که با قدمت چندهزارساله نشاندهنده میزان اهمیت و محبوبیت سخنرانی در بین انسانهاست. اما در مورد گوش دادن، خصوصا گوش دادن فعال تنها کتابهای بسیار اندک آنهم در طی سالیان معاصر یافت میشود. حال آنکه هنر خوب گوش دادن یکی از مهمترین مهارتهای ارتباط موثر حوزه ارتقا فردی میباشد. به شما قول میدهم با خواندن و به کار بستن آموزشهای ساده این مقاله، این مهارت تا حد قابل توجهی در شما ارتقا یابد!
با هم در ارتقا باشیم…
چرا هنر خوب گوش کردن؟
چرا باید هنر خوب گوش کردن را یاد گرفت؟ برای اینکه شما بتوانید درک صحیحی از طرف مقابل پیدا کنید و همچنین حس خوبی را به شخص منتقل نمایید ناچار هستید مهارت گوش دادن فعال را در خود به خوبی تقویت نمایید. در صورتی که مخاطب شما درک کند که به سخنان ایشان به خوبی گوش داده میشود، حس ارزشمند بودن در برابر شما پیدا کرده و خود را به شما نزدیک و قابل اعتمادتر حس میکند! برایان تریسی در کتاب ارتباط موثر خود، داستانی را تعریف می کند که در یک میهمانی همسر برایان به گونه ای از میزبان میهمانی که یک مرد بوده، تعریف کرده، که حس حسادت برایان برانگیخته شده است. وقتی برایان تریسی از همسر خود درباره ویژگی آن مرد سوال پرسیده، چنین جوابی را دریافت می کند: وقتی حرف میزنی او به گونه ای به تو گوش می کند که انگار در دنیا هیچ کس جز شما دو نفر وجود ندارد!
بله! همسر برایان تریسی حق دارد. یکی از روش های افزایش جذابیت، دقیقاً گوش دادن ماهرانه یا به تعریف روانشناسان، گوش دادن فعالانه است.
چرا گوش دادن فعال، راحت نیست؟
جالب است بدانید که مغز ما به نحوی تکامل یافته که همواره کمترین انرژی ممکن را در بدن استفاده کند. این امر در حفظ بقای ما در طی سالیان دراز اهمیت فراوانی داشته است. از طرفی بخش پردازش ذهن انسان یکی از پرمصرفترین بخشهای بدن است. به همین علت ذهن تلاش میکند تا حد امکان اکثر صداهای اطراف را به عنوان نویز نادیده بگیرد و از ورود این ورودیها، به بخش پردازش جلوگیری نماید.
همین الان چشمهای خود را ببندید و سعی کنید انواع صداهای اطراف را بشنوید. احتمالا حداقل ۴-۵ مورد را بتوانید بشمارید. از صدای موتور یخچال، باز و بسته شدن در، صدای ساعت، فن کامپیوتر، صدای کولر یا رادیاتور، رفت و آمد ماشینها و… از این دست از صداها هستند، که پیش از آنکه روی آنها متمرکز شویم، ذهن آنها را فیلتر میکرده است.
تفاوتهای آشکاری میان گوش دادن و شنیدن وجود دارد. شما صداهای مختلف را میشنوید اما به هیچ یک گوش نمیدهید! میتوان گفت، گوش دادن امری اختیاری و هوشمندانه است اما شنیدن کاملا غریزی و غیرارادیست. شما آهنگی را برای سرگرمی در ماشین میشنوید اما به سخنان رئیستان در جلسه مهم کاری با تمام وجود گوش میدهید! گوش دادن فعال مهارتی است که با فراگیری نحوه کار با آن و البته تمرین و تکرار کاملا قابل دستیابی است.
تعریف هنر خوب گوش دادن
هنر خوب گوش دادن و شنونده خوب بودن یعنی: “به گونهای بتوانیم صحبتهای مخاطب خود را گوش کنیم که در درجه اول بتوانیم منظور و هدف فرد را تا حد بالایی درک نموده و در درجه دوم شخص از مصاحبت با ما احساس خوشحالی و لذت کند.” طبیعی است همگان از اینکه مورد توجه باشند و فردی به صحبتها و نظراتشان گوش کند، احساس خوبی خواهند داشت. فراموش نکنید که برعکس این موضوع نیز صادق است. یعنی اگر فرد حس کند نادیده گرفته میشود و به صحبتهایش توجه نمیگردد، ناراضی و احتمالا عصبانی میشود.
در ادامه ی مقاله مهارت گوش دادن فعال میخواهیم روشی بسیار موثر و البته ساده را به شما آموزش دهم. با ما همراه باشید.
تقویت مهارت گوش دادن فعال
ضمن مکالمه با فرد مقابل، تلاش نمایید با تمام بدن خود به فرد گوش فرا دهید نه صرفا با گوشهای خود! گوش دادن با تمام بدن یعنی اینکه وقتی فردی شما را از دور نظاره میکند، به خوبی حس کند که حالت کلی بدن شما متوجه مخاطب خود است. این کار با متمایل کردن بدن و یا صورت میتواند انجام بگیرد. همچنین برقراری ارتباط چشمی نیز در یک مکالمه اهمیت بسیاری دارد. اگر پیش از این در مورد ارتباط چشمی آموزش ندیده اید، موکداً توصیه میکنم مقاله ارتباط چشمی موثر را مطالعه بفرمایید.
چگونه مهارت گوش دادن را تقویت کنیم؟
یکی از بهترین روشهای دستیابی به هنر گوش دادن فعال این است که به مکالمه، نه به عنوان تبادل یک سری کلمات که به عنوان یک نگرش تفکر نگاه کنیم. با خود این سوال را مدام تکرار نماییم که واقعا چرا این جمله را گفت؟ چرا باید چنین حسی پیدا کند؟ به جای گوش کردن به تک تک جملات، به طرز فکر مخاطب گوش بدهیم. سوالاتی مانند:”چرا وقتی یاد فلان موضوع افتاد با حسرت آه کشید”، “چرا در این موقعیت ناراحت شده”، “در این جمله از چه چیزی خوشش آمده؟”
با این نوع طرز تفکر میتوانیم چنین نتایجی را نیز در خلال گفت و گو بدست آوریم: “کسی که با آرامش حرف میزند و بیشتر گوش میکند، در نظرش فردی دانا و آگاه است”، “او نسبت به خانواده خود بسیار حساس است و کمترین شوخی در مورد برادرش وی را ناراحت خواهد کرد” همچنین وقتی با این دید به مکالمات طرف مقابل خود به کل فعال گوش میدهید احتمالا سوالاتی هم برای شما پیش میآید که این فوق العاده است اما مراقب باشید! اینکه ما بخواهیم صحبت مخاطب را قطع کنیم، اشتباهی مهلک خواهد بود! در ادامه سری مقاله مهارت گوش دادن فعال، در مقاله بعدی با عنوان موانع گوش دادن فعال به تعدادی اشتباه مهلک و البته راهحل مناسب آن خواهیم پرداخت.
ممنون خواهیم بود اگر سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه ها (پایین صفحه) با ما در میان بگذارید.
۰ پاسخ به "مهارت گوش دادن فعال | چگونه مهارت گوش دادن را تقویت کنیم؟"