• ورود
  • هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

موانع گوش دادن فعال | چهار اشتباه غیرقابل بخشش در گوش دادن فعال

ارتقا | مدت زمان تخمینی برای مطالعه این مقاله ی تخصصی از سری ارتباط موثر، ۷ دقیقه می باشد.

موانع گوش دادن فعال | همانگونه که در مقاله مهارت گوش دادن اشاره شد، مهارت گوش کردن فعال نقش بسیار مهمی در برقراری ارتباط موثر دارد. از طرفی موانع گوش دادن فعال به قدری مهم است، که ترجیح دادم آن را در یک مقاله جداگانه بیاورم. با علم به وجود این موانع، میتوانیم از رخ دادن آنها جلو گیری کنیم. بدون شک با از بین بردن موانع شنیدن، میتوان کیفیت روابط و مکالمات روزانه خود را تا حد قابل توجهی بالا برد. در ادامه به تعدادی از متداول‌ترین موانع گوش دادن فعال می‌پردازیم.

با هم در ارتقا باشیم…

اولین مانع گوش دادن فعال: قضاوت ممنوع

قضاوت ممنوع، حتی شما دوست عزیز! اگر اصل گوش دادن فعال را همان قضاوت نکردن بیان کنیم، چندان اغراق نکرده‌ایم! با اینکه قضاوت کردن در هیچ رابطه ی انسانی، پسندیده نیست، اما در گوش دادن خطای نابخشودنی تلقی می‌شود. بارها و بارها در متون فرهنگی و اخلاقی و حتی در متون دینی، انسانها از قضاوت نهی شده‌اند. این تاکید پر تکرار، نشان از اهمیت این موضوع دارد. اما با این وجود، این رفتار نکوهیده همچنان به وفور در جامعه دیده‌میشود.

در کارگاه‌هایم همیشه این جمله را به طنز، تکرار می‌کنم که :”موضع، دختر دم بخت نیست که اگه نگیریم، بگیرنش!” دوستی از قول یک معتاد به مواد مخدر جمله‌ی قابل تاملی می‌گفت که” افرادی که میگویند معتادها، انسانهایی بی اراده‌ای هستند، لطفا به مدت دوماه نمک -که صرفا یک چاشنی هست، و نه مخدر است و نه اعتیادآور!- مصرف نکنند!” خواهش میکنم اینبار هرگاه خواستید کسی را قضاوت کنید، اندکی مکث نموده وتوجه کنید که توصیه بزرگان ما در هنگام مواجه با یک خطا، در درجه اول پرداختن به عیبهای خود است، نه قضاوت دیگران. البته در مقالات بعدی، در باب شیوه انتقاد کردن صحیح به تفصیل سخن خواهیم گفت.

دومین مانع گوش دادن فعال: قطع کردن صحبت

قطع کردن صحبت=پنچرشدن هرچهار چرخ!

یکی از اصول بسیار مهم در گوش دادن فعال این است که شما نباید تحت هیچ شرایطی صحبتهای گوینده را قطع کنید. اینکار واقعا آسان نیست! اعتراف میکنم که خود من هم این خطا را بارها و بارها انجام میدادم. برای اینکه بتوانید از این اخلاق رهایی یابید تمرین خوبی را پیشنهاد میکنم. این تمرین را از زبان استاد شعبانعلی شنیدم که واقعا مفید و البته کاربردی بود. در این تمرین شما باید در طول هرمذاکره و مکالمه‌ای، به ازای تعداد دفعاتی که سخنان مخاطب را قطع مینماید، یک خط روی کاغذ بکشید، هرگاه توانستید چندین بار متوالی بعد از مذاکره و مکالمه، کاغذ خود را سفید نگه‌دارید، باید به شما تبریک گفت که توانسته‌اید این عادت را کنار گذاشته و منتظر اتفاقات خوبی در مکالمه‌هایتان باشید!

موانع خوب گوش دادن | کمی آهسته!

احتیاط، خطر برق‌گرفتگی! در ادامه مبحث سنگین قطع نکردن صحبتهای مخاطب(!) به بحث سریع جواب دادن میرسیم. با رعایت این اصل شنیدن فعال، میتوان هم فرصت بیشتری به خود و هم مخاطب بدهیم تا در فضایی بدون استرس به بیان صحبتهای خود بپردازد. لطفا پس از اینکه مخاطبتان حرف هایش را به پایان رساند، چند ثانیه‌ای مکث کنید تا مطمئن شوید حتما مخاطب شما صحبتهای خود را به شکلی کامل بیان کرده است. در این فرصت چندثانیه‌ای بیشتر به جوابی که شما میخواهید به ایشان بدهید فکر کنید، برخلاف باور عموم مردم، همین مکث چند ثانیه‌ای میتواند حاوی این پیام باشد که شما با توجه بالایی مشغول شنیدن بودید!

 فقط با گوش، گوش نکنید!

پیشتر هم در مقاله مهارت گوش دادن فعال، اشاره کردیم که گوش دادن فعال فقط با گوش انجانم نمی پذیرد! به زبان بدن خود دقت نمایید. هرچند طرف مقابل شما چیزی از زبان بدن نداند، بازهم به شکل ناخودآگاه احساساتی که توسط زبان بدن شما به نمایش در می ۀید، توسط شخص مقابل دریافت می‌شود. از انجام حرکاتهایی که نشانه بی‌قراری است، خودداری کنید. نگاه کردن مدام به ساعت، خاراندن چانه، بازی با ناخن، ماساژ گردن، انداختن پاها بر روی هم – نوک پای بالایی به طرف مخاطب نباشد- از جمله اشتباهات متداول در هنگام گوش دادن به صحبتهای افراد است.

تا کنون چه مسائل و مواردی در طول یک مکالمه باعث شده است تا احساس کنید که مخاطب شما شنونده خوبی نیست؟ ممنون خواهیم بود اگر نظر خود را در بخش دیدگاه ها (پایین صفحه) با ما در میان بگذارید.

اردیبهشت ۱۰, ۱۳۹۹

۰ پاسخ به "موانع گوش دادن فعال | چهار اشتباه غیرقابل بخشش در گوش دادن فعال"

ارسال یک پیام

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − سه =

کلیه حقوق این سایت برای آکادمی ارتقا محفوظ است.