• ورود
  • هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

حسن‌جویی چیست؟

ارتقا | مدت زمان تخمینی برای مطالعه این مقاله ی تخصصی از سری ارتباط موثر، ۴ دقیقه می باشد.

 

حسن‌ جویی چیست | حسن جویی، به معنی ساده، تایید یک ویژگی مثبت از مخاطب شما است. البته حسن جویی با چاپلوسی تفاوتهای اساسی دارد. چاپلوسی از ضعف شخصیت افراد نشات می‌گیرد و عموماً یک تعریفِ دروغین را شامل می‌شود که به منظور دست‌یابی به یک سود انجام می شود. اما حسن جویی ناشی از عزت نفس بالا است و درواقع یک واقعیت موجود را -فارغ از اینکه در آن لحظه این تعریف، به نفع شخص گوینده است یا نه- ابراز می کند. برای مثال وقتی شما از رئیس بداخلاق و بددهن خود به عنوان فردی با نزاکت یاد میکنید، این یک چاپلوسی آشکار است، اما هنگامی که شما از گارسون یک رستوران بدلیل برخورد مناسبش تعریف میکنید، این یک حسن جویی تلقی می شود. به عبارت ساده‌تر، حسن جویی یعنی لحاظ کردن و تایید ویژگی های مثبت افراد. ممکن است این سوال برای شما بوجود بیاید که آیا امکان دارد با حسن‌جویی از افراد، ایشان شما را فردی چرب زبان تلقی نمایند؟ باید بگویم: بلی، این احتمال وجود دارد! اما جای نگرانی نیست! در صورتی که آموزش های مورد نیاز را در مورد حسن‌جویی ببینید، به خوبی میتوانید از مواهب این رفتار پسندیده برخوردار گردید. این مقاله را تا انتها بخوانید تا تبدیل به یک حسن جویِ حرفه ای گردید. با ما در ارتقا باشیم…

حسن جویی در ارتباط موثر

استفان کاوی در کتاب هفت عادت مردمان موثر، رفتار را به مانند یک کوه یخ شناور میداند که تنها قله‌اش نمایان است. در حالی که بخش اعظم این کوه یخی در داخل آب و به دور از دید قراردارد. کاوی این بخش اعظم را عادات ما میداند. به عبارت ساده‌تر، عادتهای ماست که رفتار ما را شکل می‌دهد. در مورد ارتباط موثر، به هر میزان که شما فردی مثبت‌اندیش باشید به همان میزان می‌توانید ارتباط موثرتر و با کیفیت‌تری را با افراد تجربه نمایید. به نظر من، اگر بخواهم خلاصه ی کتاب آیین دوست‌یابی-یکی از کتابهای بسیار معروف و البته مفید در زمینه ارتباط موثر- را در یک جمله بیان کنم، باید بگویم: تا میتوانید از نقد دیگران دوری کنید! به احتمال زیاد، شما هم با من موافقید که افرادی که مدام به نکات مثبت اشخاص توجه دارند و نکات مثبت آنها را بسیار بیشتر از نکات منفی می بینند، در نظر دیگران، افراد بسیار جذابتری برای مصاحبت هستند. حسن‌جویی یکی از عالیترین روشهایی است که شما می‌توانید با عادت به آن، به یک فرد مثبت و البته جذاب برای صحبت و برقراری ارتباط، تبدیل شوید.

اجداد ما، به دلیل وجود انواع تهدیدها در محیط زیست خود، بالاجبار، منفی‌نگر و بدبین بوده‌اند. به همین دلیل ذهن ما نیز از همین رهگذر، بدبینِ تکامل یافته است. طبیعی است که نهادینه کردن حسن‌جویی، که مغایر با اصل بدبینی و احتیاط است، در ابتدا اندکی دشوار به نظر آید اما با آموزش و تمرین به راحتی تبدیل به یک عادت می شود.

چگونه حسن جویی کنیم؟

اولین شرط حسن جویی، صداقت است. برای مثال حسن جویی در مورد آشپزی از فردی که به داشتن دست پخت بد در فامیل معروف است، به یک کنایه شباهت دارد. دومین مورد، موقعیت است. برای مثال در نظر بگیرید وقتی که مدیری پرمشغله درگیر مسائل مختلف شرکت است، شما از منشی اداره وقت گرفته اید. حال در بحبوحه ای که مدیر میگوید لطفا خلاصه امرتونو بفرمایید تا من به ادامه کارهایم برسم، شما شروع به حسن جویی کرده و بگویید که: “آقای مدیر شما فردی بسیار آرام و متین هستید.”!

سومین مورد، “موضوع مورد حسن‌جویی” است. برای مثال، شخصی به تیپ و لباس خود بسیار اهمیت میدهد و فردی دیگر در تمیز و زیبا نگه داشتن ماشین خود، بسیار دقت دارد. چقدر هوشمندانه خواهد بود که ما در هنگام حسن‌جویی به مسائلی که خود فرد برای آن ارزش بیشتری می‌گذارد اشاره نماییم. توصیه میکنم در حسن جویی، خصوصاً در شرایطی همچون ارتباطات مجازی و یا تماس تلفنی که مخاطب به طور مستقیم با شما در ارتباط نیست، نام فرد را یک یا دوبار تکرار نموده، سپس خصلت نیک فرد را مورد اشاره قرار دهید. چهارمین موضوع هم اشاره به رویدادی است که تایید کننده حسن جویی شما است. برای مثال فرض کنید بعد از یک جلسه موفق کاری، شما از همکار خود حسن جویی میکنید: آقای مهندس پویا، شما واقعا در ارائه مطلب و متقاعدسازی، بسیار مسلط و حرفه‌ای هستید. در جلسه دیروز من بارها شاهد این رفتار بسیار حرفه‌ای شما بودم.

به عنوان نکته آخر، حسن جویی از افراد هم رده و یا زیردستان -که ظاهراً منافعی برای شما ندارد- ارزش به مراتب بیشتری دارد تا حسن‌جویی از فردی که از لحاظ مقام از شما بالاتر هستند.

تمرین: شما تاکنون از تکنیک های گفته شده استفاده کرده‌اید؟ بهتر است همین الان یک حسن جویی خوب، از عزیزترین فرد زندگی خود داشته باشید، تا تاثیر شگفت انگیز آن را بر روی خود و فرد مقابل ببینید! لطفا متنی را که برای حسن جویی در ذهن دارید، در بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید.

ممنون خواهیم بود اگر سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه ها (پایین صفحه) با ما در میان بگذارید.

 

نویسنده: مجید شاه محمدی

 

مقالات مرتبط ارتقا در باب ارتباط موثر:

چگونه سر صحبت را باز کنیم

ارتباط چشمی موثر

افزایش عزت نفس

 

اردیبهشت ۱۵, ۱۳۹۹

۰ پاسخ به "حسن‌جویی چیست؟"

ارسال یک پیام

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلیه حقوق این سایت برای آکادمی ارتقا محفوظ است.